Hälsingegårdar - Världsarvet

Världsarvet Hälsingegårdar hittar du på olika platser i landskapet. De sju världsarvsgårdarna i Hälsingland har valts ut som representanter för ett unikt kulturarv i världen.

Värlsarvet Kristofers

Det finns närmare tusen hälsingegårdar. Alla unika, vackra och historiskt intressanta, byggda på en speciell plats i världen; i Hälsingland.

Men sju av hälsingegårdarna är mer unika än de andra. De är de gårdarna som är inskrivna på Unescos världsarvslista under namnet ”Decorated Farmhouses of Hälsingland”, utvalda att representera alla Hälsingegårdar. Utnämningen fokuserar på det som verkligen är enastående och världsunikt med gårdarna.

Välkommen till världsarvet Hälsingegårdar – ett världsarv som erbjuder otroligt mycket i form av storstilad byggnadskonst, historia, kultur och spännande berättelser. 

Världsarvsgården Bortom Åa i Fågelsjö

Hitta till Hälsingegårdarna

Utöver de sju världsarvsgårdarna finns en mängd Hälsingegårdar spridda i hela landskapet. Många av dem tar idag emot besökare, både de med världsarvsstatus samt ett 50-tal av andra unika gårdar runt om i Hälsingland. Flera av gårdarna erbjuder även boende.

Gårdarna och de olika boendeformerna är mycket olika, men vid alla speglas hälsingegårdarnas tradition och egenart. Boendet kan vara inrymt i sängstugan, pigkammaren eller i en stor mangårdsbyggnad. Här finns privathemmets atmosfär och karaktär.

Bland visningsgårdarna finns både hembygdsgårdar och privata gårdar, några med levande jordbruk. Visningen kan omfatta hela gårds- och bymiljöer eller en del av ett boningshus. Gemensamt för alla miljöer är att de kulturhistoriska värdena bevarats och vårdats under lång tid.

Vid flera av gårdarna finns ett rikt programutbud, servering, kurser och försäljning.

 

Besökscenter

Hälsingland har fyra besökscenter för Hälsingegårdar, avsedda att informera om kulturarvet och lyfta fram gårdarna som destination och besöksmål.

På varje besökscentrum finns det bland annat skärmutställning med lättillgänglig information om hälsingegårdarna, surfstationer och tryckt informationsmaterial.


Bollnäs

Träslottet

Koldemo 4051

820 10 Arbrå

Telefon: 0278-256 40

E-post: [email protected]


Ljusdal

Stenegård i Järvsö

Stenegård 4

820 40 Järvsö

Telefon: +46 0651-34 00 24

E-post: [email protected]

www.stenegard.com


Ovanåker

Besökscentrum Hälsingegård Ol-Anders

Runemovägen 6

822 92 Alfta

Telefon: +46 (0)271-20022

E-post: [email protected]

www.ovanaker.se/turism


Söderhamn

Hälsingegården Erik-Anders

Asta 726

826 92 Söderala

Telefon:

+46 0270-28 79 41

+46 70 603 73 56

E-post: [email protected]

www.erik-anders.se

.

Bo på en Hälsingegård