Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Kyrkovisning av Enångers medeltidskyrka

Område: Enånger/Långvind
Arena/Plats: Enångers gamla kyrka
Kategori: Vandringar, Föreläsningar & Seminarier
Datum: Onsdag 15 jul 2020

Från 80 SEK

Följ med en kunnig ciceron på upptäcktsresa i en av Hälsinglands främsta medeltidskyrkor, Enångers gamla kyrka. Kyrkohistorikern Gunnar Andersson berättar om kyrkans spännande historia och tidsresa.

Guidningen börjar på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter guidningen inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för denna medeltidskyrka.

Enångers gamla kyrka, Enånger, är en av Norrlands bäst bevarade medeltidskyrkor med unika målningar och träskulpturer.

Kyrkans äldsta delar är från 1200-talet. Mot slutet av 1400-talet fick Enånger en ny och större stenkyrka, en salkyrka. Den vilar på en kyrkogrund från 1200-talet. Rester av 1200-talskyrkan finns i kyrkans nordmur.

Kyrkans väggar och valv fick kalkmålningar omkring år 1480. Målningarna blev aldrig överkalkade under reformationen, vilket drabbade de flesta kyrkomålningar på den tiden.

Väggmålningarna överkalkades långt senare, år 1712, men togs åter fram i restaureringen 1949. Dessa valv- och väggmålningar framstår i dag som ett av de mest värdefulla exemplen i Sverige på medeltidens monumentalmåleri. Målningarna tillhör den så kallade Tierpskolan.

Kyrkan har gamla altarskåp och träskulpturer av högt konstnärligt värde, signerade Haaken Gulleson, Enånger. Skulpturerna är från början av 1500-talet.

Enångers gamla kyrka blev 1859 ett museum, främst för äldre kyrklig konst, som därmed räddades till eftervärlden. Kyrkan förblev en museum i cirka 100 år.

Efter en grundlig restaurering 1948–1952 överlämnade Hälsinglands fornminnesförening 1947 kyrkan till Vitterhetsakademien. Museisamlingarna flyttades till Hälsinglands museum i Hudiksvall; enstaka föremål återfördes till sina ursprungskyrkor.

Enångers gamla kyrka återinvigdes som kyrka 1952. Församlingen håller här gudstjänster sommartid. Då står den också öppen för besökare.

I dag ansvarar Riksantikvarieämbetet för kyrkan.

Guidningen tar cirka 1,5 timmar.

Ingen förhandsbokning är nödvändig!

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
15 Jul
Onsdag 15 jul 2020 14:00 - 15:30 Enångers gamla kyrka

Snabbfakta

Prisinformation

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 0650-822 33
Mobilnummer
+46 070-660 55 60
Kontaktperson
Jörgen Bengtson
E-post
[email protected]

Länkar

Hotell

Kungsgården/Långvind, STF Hotell

Avstånd: 11,3 km
Kungsgården Långvind är en hälsingegård i gammal bruksmiljö vid havet. Hotellet har fyra bekväma rum med personlig atmosfär. Här bor du vid Långvinds ström i vacker miljö rik på natur- och kulturhistoria. Frukost med guldkant serveras i lantköket.
Hotell

Best Western Hotell Hudik

Avstånd: 21,1 km
Vi är ett centralt beläget hotell med promenadavstånd till restauranger, shopping, nöjen, tåg- och busstation. Vi erbjuder bra parkeringsmöjligheter. Hotellet har 67 tufft designade rum, ljusa och trevliga konferenslokaler, mini-gym och bastu. Sommartid utomhuspool! Välkommen!
Vandrarhem

STF Hotell & Vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind

Avstånd: 11,3 km
Bo på en hälsingegård i bruksmiljö. STF Kungsgården/Långvind Vandrarhem ligger just vid Långvind ström. Njut av havsbad, fiske och kajak, utforska bruksmiljön eller traktens auktioner, loppmarknader och museer.

I närheten avBOKA MED OSS

  • • Hitta boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Lokalkännedom
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter
Build: 2020-07-03 18:01:16, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-7122.cbischannel-17837.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails